Hírek

Örömünkre szolgált,hogy közreműködhettünk a Budapesti Fegyház és Börtönnel megvalósuló jóvátételi programban! Köszönjük mi is az együttműködést,és a fogvatartottak adományait!

https://bv.gov.hu/hu/intezetek/budapesti/hirek/4889

Budapesti Állatotthon Beszámoló

2020


Lezártuk a 2020-as évet, készülünk a 2021-re!
A 2020-as év több olyan eseményt is hozott, amire nem lehetett számítani, teljesen új élethelyzetekben kellett kidolgozni mindennapjainkat, az év eleji ideiglenes bezárásra és az azt követő, jelenleg is érvényben lévő látogatottsági korlátozásokra fennállásunk óta nem volt példa.
Mégis hálásak vagyunk!
A Ti támogatásotokkal az állatok ellátását zavartalanul tudtuk biztosítani, a @Purina felbecsülhetetlen értékű száraztáp adományaival nem éhezett egyetlen lakónk sem! A magánszemélyek tárgyi adományaiból rugalmasan tudjuk ellátni a kutyákat-macskákat, kaptunk étrend kiegészítőket, vitaminokat, speciális tápokat, konzerveket, és ebben a hideg időben – a nyers hús adományoknak köszönhetően – többször volt lehetőségünk főzni is, ezzel átmelegítjük a lakóink pocakját, és persze a szívüket is!
Bár egyetlen rendezvényünket sem tarthattuk meg, az eseti látogatóinknak, az örökbefogadóinknak és a Telep életét napi szinten követő állatszerető emberek összefogásának köszönhetően a számlákban elmaradásaink, tartozásaink nincsenek, az állatorvosi teendőket a megszokottak szerint tudtuk rendezni. Bízunk benne, hogy az állatok magasabb szintű egészségügyi ellátása nem csak álom marad, alapvető szűrővizsgálati program kidolgozásának lehetőségeit keressük (FelV és szívféreg tesztek), egyelőre a magas állatlétszám, a tesztek költségessége és a jó esetben „mentes állapot” további garantálása miatt ez a jövő év nagy feladata lesz. A céges autó szervizelése szintén nagy összegű váratlan kiadást jelentett, és sajnos most is bizonytalanul működik, jövőre erre is megoldást kell találnunk.
A „Gazdira talált” mappában 126 korábbi lakónk szerepel! És még ennél is több ráunt állatnak segítettünk a közreműködésetekkel: a „kismacska szezonban” akkora létszámmal voltunk kénytelenek dolgozni, hogy csoportképeket töltöttünk fel a gazdikeresőkről, az idei árván hagyott kölyök cicák száma felülmúlta kapacitásunkat, még a felnőtt macskák téli szobáit is átrendeztük a gazdikeresőnek; voltak „abszolút nyerteseink” is, akik szinte be sem kerültek, olyan gyorsan gazdira találtak; és a nem tipikusan házi kedvencként mentett állatok sem szerepelnek ebben a mappában, mint például az autópályán kidobott teknősök, a túl hangosan kukorékoló tyúkok vagy a megunt rágcsálók. Becsült számként is, a jelenleg gazdikereső állatainkkal együtt 250 állat hálás, hogy nem kellett az utcán (ki tudja, hogy?!) végezniük!
2020-ban is volt mit tanulnunk, négylábú barátaink gazdához adása nem könnyű dolog, és nem jár mindig felhőtlen boldogsággal, vannak, akik működési elveinket szigorúnak tarthatják. És van, amiből nem tudunk engedi. Párbeszédjeink során igyekszünk az általánosan, a kiszemelt állattal, és az érdeklődő életvitelével kapcsolatosan előforduló élethelyzetekre felhívni a figyelmet. A beszélgetések, a tanácsadások és az örökbeadások során a több évtized óta gyűjtött tapasztalatok szakmai irodalma, a személyes tapasztalat, a szakmai gyakorlat, a szakirányú iskolai végzettség és a nyomon követett sorsok alapján bátorkodunk útbaigazítást adni. Sajnos így sem sikerül 100%-os ÖRÖKbefogadási rátával dolgoznunk, volt, hogy önhibájukon kívül (!) visszakerültek hozzánk állatok, és volt, hogy egy-egy lakónk feladta a várakozást. Mindezzel együtt 2021-ben is az állatok legoptimálisabb elhelyezésén fogunk dolgozni!
Edukációs tevékenységünket továbbra is folytatjuk, fogadjuk az iskolarendszerben tanuló osztályok látogatásait, vállaljuk a közösségi szolgálatos diákok gyakorlati helyének biztosítását, tanítását, betekintést nyújtva az állatok tényleges ellátásának feladatkörébe. Megtanítjuk, hogy minden állatot egyformán szeressünk, és hogy fajtól függetlenül az összes lakónkban szépség van! Az adminisztrációs szobában tartott boa esetében ez több időt vesz igénybe
Önkénteseink magas számban sétáltatói feladatra jelentkeznek, nekik köszönjük, hogy lemozgatják a kutyákat, sok szeretettel, simogatással, játékkal derítik fel lakóink napjait! Köszönjük a türelmüket, az időjárás változékonysága miatt nehezen kiszámítható a sétáltatási rend, a jelenlegi látogatási korlátozások mellett nem könnyű a kijárás megszervezése sem, mindezzel együtt egy olyan boldogságot jelent a sétáltató – gazdikereső páros közösen eltöltött ideje, ami semmi máshoz nem fogható!
Virtuális örökbefogadóink is voltak, akik kitüntetett figyelmet ajándékoztak 1-1 lakónknak, támogatásukkal jobb helyzetbe hozva a kiszemeltjüket. Kan kutyáink ivartalanítását pillanatnyi anyagi helyzetünktől tudjuk függőé tenni, volt, aki ilyen lehetőséget ajándékozott személyes kedvencének! Sőt, még Lulu disznó és kedvese is rajongóra akadt, egy bájos kislány rendszeresen kényezteti őket friss zöldségekkel.
2021. évi tervek között szerepel, hogy a @Purina a kutyafuttatónk felújításával és felszerelésével is támogatja az Állatotthont. Óriási előrelépésként éljük meg, hogy a kutyákat nem csak fizikailag hanem mentálisan is le tudjuk fárasztani, izgatottan várjuk a megvalósulását!
A tél mindig komoly kihívásokat jelent, idén újraindítottuk az „Ideiglenes befogadói programunkat”, az elsődlegesen kihelyezett kutyáink az idős négylábúak, akik sajnos az alacsony örökbefogadási szándék miatt évek óta Gazdikeresők. Bízunk benne, hogy ideiglenes kihelyezésükkel nem csak meleg szobát, hanem fejlődési lehetőséget és új esélyt kapnak – az egyéni, családi foglalkozásoknak köszönhetően nagyobb rálátással tudjuk bemutatni kutyáinkat, sok olyan szituációba kerülnek, amire az Állatotthonban nincs lehetőség, azaz az együttélés örömeit és nehézségeit részleteiben tudjuk megmutatni. Jelenleg 3 kutya esetében valósul meg ezt a gazdikereső forma. Ezzel a menhelyi befogadóképességünk száma változatlan maradt, a helyüket „bármi esetre” fenntartjuk. Drukkolunk nekik az új esélyért – sosem panaszkodunk, de a mi szívünket is szorongatja a tehetetlenség, amikor egy csodás kutya „csak” az életkora, a fajtája, a színe (és még számtalan megkülönböztetést írhatnánk) miatt nem kell senkinek, a program beindításával abban bízunk, hogy ez lehet másképp is!
A gazdis kutyákról, macskákról küldött Sikertörténeteket ezúton köszönjük a Gazdiknak, attól, hogy korábbi lakónkat a végleges otthonában, boldogságban, biztonságban, egészségben láthatjuk viszont, mi is új erőre kapunk. Különös, különleges év volt a 2020., a nehézségeken átlátva a támogatásotok és az összefogásotok erejét is megtapasztalhattunk!
2020-ban kisebb-nagyobb felújítási munkákat is véghez vittünk, a karám elülső oszlopai igencsak düledeztek, így azokat újra betonoztuk, betonoztattuk, a korlátokat kicseréltük. Lomtalanítottunk, a belső terek tisztasági festése, fertőtlenítése is megtörtént. 2021-ben a fenti vállalásokon túl a kiskutyás kenneleket és az ún. kutyakonyhát szeretnénk rendbe tenni, vakolni és kifesteni.

Munkánkat nagy mértékben meghatározzák a Látogatók visszajelzései, az észrevételeket, újítási ötleteket most is szívesen fogadjuk a budapestiallatotthon@gmail.com e-mail címen, a telepvezető részére címezve.Reményekkel teli, Boldog Új Évet kívánunk! Az Állatotthon Lakói és Dolgozói: Gábor, Krisztián, Zsanett

B