Éves jelentés 2016

Éves jelentés 2016

Egyesületünk felépítése sajátos az állatvédő szervezetek között, önálló jogi személyként – vagyis nem esernyőszervezetként – tart fenn két állatotthont, három kutyamenhelyet és több helyi szervezetet. 2016-ban is erőn felül dolgoztak önkéntesek és dolgozók, hogy minél több állatnak tudjunk esélyt adni az újrakezdésre. A menhelyeinkre kerülő állatok mintegy 50 %-a kölyök, az ivartalanítással megelőzhető lett volna ez a túlszaporulat.Sajnos a felelős állattartástól még messze vagyunk, szaporítják, majd eldobják az állatokat az emberek.

Az állományon belül igen magas, közel 30 % az idős állatok aránya, ez is a társadalom felelőtlenségét mutatja, az idős, beteg állatoktól megszabadulnak, fiatalabbra cserélik, akivel pár év múlva majd hasonlóan bánnak el.

2016 folyamán gazdához juttattunk 1023 kutyát, 285 macskát, 57 egyéb társállatot és megmentettünk 17 vadon élő állatot.

Nagyon fontos a megelőzésben az ivartalanítás, menhelyeinkről csak a megfelelő oltási program és az ivartalanítás után kerülnek ki állatok, a fiatal állatokat pedig ivartalanítási kötelezettséggel adjuk ki, ezeket rendszeresen ellenőrizzük.

Menhelyeinken a 2016. évben elvégzett ivartalanítások száma:

Kutya: 693

Macska: 202

Sok balesetes, sérült állat érkezik, 24 esetben végeztünk egyéb műtéteket is (csont, szem, daganat).

Az állatmenhelyek egész évben nyitva tartanak, fogadják a talált állatokat, nyilvántartásba veszik az elveszett állatokat vagy az újgazdi-keresőket.

Látogatóink száma 2016-ban is meghaladta a 10000 főt.

A napi, tevőleges állatvédelmi munka, az állatmentés, állatotthonok, állatmenhelyek működtetése mellett nagyon fontos a nevelés, a szemléletformálás. Nagy hangsúlyt helyezünk a fiatal nemzedék oktatására, rendszeresen járunk oktatási intézményekbe és fogadunk gyerekcsoportokat a menhelyeken. 2016-ban mintegy 6000 gyermekhez jutottunk el.

A felnőttek számára pedig különböző programokat szerveznek helyi szervezeteink. 2016-ban. Az egyesület által szervezett programok száma: 129. Minden szervezetünk megünnepelte az Állatok világnapját és megszervezte az Állatok Karácsonya programját.

A menhelyek és a helyi szervezetek igyekeznek megfelelő kapcsolatot kiépíteni a helyi hatóságokkal, és más civil szervezetekkel így 9 esetben fogadtunk a rendőrség, illetve önkormányzat által elkobzott állatot, 5 esetben végeztünk külön veszettség megfigyelést. Rendszeresen kaptunk lakossági bejelentéseket, ezekben az esetekben is együttműködtünk a hatóságokkal.

Vannak folyamatosan futó programok:

  • ideiglenes befogadó program – tehermentesíti a menhely férőhelyét, segíti az állatok szocializációját
  • rendszeres kutyasétáltatás – minden menhelyünkön van önkéntes csapat, aki gondoskodik az állatok mozgatásáról
  • Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítésének biztosítása

A menhelyeken folyamatosan szükség van a felújítások, karbantartási munkálatok elvégzésére, arra törekszünk, hogy az állatok ellátása, elhelyezése minél magasabb színvonalú legyen.

Az Egyesület is és a helyi szervezetek is rendszeresen készítenek pályázatokat. Sajnos nincs a menhelyek működését segítő pályázat, a különböző programokra, környezeti nevelési munkára lehet pályázati támogatást nyerni. Idén összesen 9 sikeres pályázatunk volt.

Hálával tartozunk azoknak az állatorvosoknak, akik a menhelyeken ellátják az állategészségügyi feladatokat és segítik állataink gyógyulását.

Minden menhely és helyi szervezet jó kapcsolatokat ápol a helyi média képviselőivel, így a helyi rádiók, televíziók, újságok és on-line felületek rendszeresen beszámolnak a tevékenységünkről. 2016-ban 101 sajtómegjelenésünk volt, rendszeresen adtunk ki sajtóközleményeket, tartottunk sajtótájékoztatókat. Az országos sajtóból egyedül a Kosstuh Rádió mutat érdeklődést a munkánk iránt, a többi orgánumot folyamatosan bombázzuk, kevés eredménnyel.

Egyesületünk munkáját sokan támogatják, saját tagságunk (melynek létszáma 2500 fő) mellett magánszemélyek önkéntes munkával és adományokkal. Cégek, vállalkozások a saját termékükkel vagy szolgáltatásukkal illetve pénzbeli adományokkal. Valamennyi menhelyünk kapcsolatban áll német vagy svájci állatvédő szervezetekkel, akik nagy segítséget jelentenek a mindennapi nehézségek leküzdésében. Köszönjük a támogatásokat!

Következzen most az egyes menhelyek, szervezetek beszámolójának összefoglalója.

Szentesi Városi Szervezet és Állatmenhely

Megkezdték egy hűtőkamra kialakítását, hogy az adományként kapott húst el tudják tárolni. Kéményt, üstmelegítőt, zuhanyzó-kutyamosó részleget és WC-t létesítettek. Felállítottak egy konténert karanténozás céljára.

A fábiánsebestyéni általános iskolában állatvédelmi napot tartottak, három előadás hangzott el, ahol a kutyamenhely lakói segítették az ismeretek elsajátítását, a programon 100 gyermek vett részt.

Ingyenes chipezési akciót hirdettek az állatok világnapján. Az állatok karácsonyán megajándékozták a menhely valamennyi lakóját.

Budapesti Állatotthon

Kiemelt támogatójuk, a Purina segítségével nyertek egy pályázaton, melyet állatotthon felújítására írtak ki. Az összeg 1.000.000 forint. Ezt a karantén sor felújítására fordították.

Megtartották az éves önkéntes találkozót, fogadták a Petőfi Sándor Gimnázium, a Rózsakerti Általános Iskola és a Keveházi Általános tanulóit, az Allee Bevásárlóközpontban lehetőséget kaptak a megjelenésre, bemutatták tevékenységüket és adományokat gyűjtöttek. A Dog Chow repülő kutyák rendezvényen népszerűsítették az egyesület és az állatotthon munkáját. Részt vettek a MÜSZI-ben, a Mancsos Pajtás állatbarát csoport által szervezett Mancsos Napon.

2016-ban a HEROSZ Budapesti Állatotthona kapta a Henye Boroszlán díjat a több mint negyedszázados eredményes munkásságuk elismeréseként, melyet az állatvédelem, a természetvédelem, a környezeti nevelés területén folytattak.

Tavasszal és ősszel is nyílt napot szerveztek, sok színes, érdekes programmal, ismert személyek jelenlétével.

 

Ózdi Városi Szervezet és Állatmenhely

Nagy erőkkel épül a menhely, 56 kenneljük van, elkészült egy tágas kifutó és nagyrészt megtörtént a járdalapok lerakása, megkezdték a terület felszórását zúzott kővel, mert nagy gondot jelent a sár.

Két nagy megtiszteltetés is érte a menhelyet. A Dementorok, vagyis a Deményista Mentor Klub csapata márciusban őket választotta támogatott szervezetnek, félmillió forint körüli adományt gyűjtöttek részükre. A Famous Grouse House facebookos szavazását nyerték meg, ahol szintén fél millió forint volt a nyeremény. Ezeket a támogatásokat az állatok élelmezésére és a telep építésére fordították.

Szerveztek adománygyűjtő jótékonysági bált és az állatok karácsonya keretében járt az állataiknál a Mikulás.

Kiskunfélegyházi Városi Szervezet és Állatmenhely

A menhely egy 2015-ös pályázatnak köszönhetően megkapta a gyepmesteri feladatok ellátását és a szomszédságban működő gyepmesteri telepet. Ez sok plusz munkával jár, de a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatok így egy kézben vannak. Hatékonyabb munkát tudnak így végezni, egy támogatónak köszönhetően gépjárművet is kaptak az állatok begyűjtéséhez.

Tudták a kennelek számát bővíteni, így a menhely területén 18, az ebrendészeti telepen 13 kennel van.

Örökbefogadó napot, segélykoncertet, „Séta a kutyámmal” programot, és Állatijó Napot szerveztek. Ezek mellett részt vettek a helyi könyvtár rendezvényein, iskolai programokon, majálison, kutyaiskolai foglalkozásokon.

Fejér Megyei Szervezet és Fehérvári Állatotthon

A közös programok között felsoroltak mellett tavasszal és ősszel Kutyaiskolát működtettek, ahol az állatotthon lakói is tanulhattak, a trénerek pedig a nehezebb esetekkel egyéni tréning keretében foglalkoztak.

10 éve működtetik a Gyermektagozatot, melynek évről-évre mintegy 200 tagja van, itt játékos foglalkozások keretében tanulnak a gyerekek az állatvédelemről, a felelős állattartásról.

1995 óta minden évben, így 2016-ban is megrendezték az állatvédelmi napközis tábort, három turnusban, az állatotthon területén.

Nyuszi simogatót szerveztek, sétáltak a Hontalan állatokért, előadássorozaton és fáklyás felvonuláson vettek részt az állatok világnapja alkalmából. Adventi kézműves játszóházuk is sikeres volt. Nagyon sok városi programon vettek részt, járták a város és a megye iskoláit előadásaikkal. Részt vettek Balatonfűzfőn a Falkastrandon, Budapesten az Állatszeretet Fesztiválon, Székesfehérváron a Lecsófesztiválon. Számos meghívást kaptak örökbe fogadó napok és adománygyűjtés szervezésére.Egy pályázatnak köszönhetően tanösvényt is kialakítottak az állatotthon területén, 13 állomásból áll és tartozik hozzá egy kvízjáték is, melyet a látogatók kitölthetnek.

Vállalati önkéntes programok keretében több csapat segítette a karbantartók munkáját. Kaptak tíz db új alomtálcát a kölyökkaranténba, felújították az orvosi részleg tetejét, fejlesztették az orvosi műszerezettséget.

Mohács Városi Szervezet

Mohácson a kutyamenhely működését fel kellett ugyan függeszteni, de a kis létszámú lelkes csapat számtalan állatmentő akcióban vett részt, felvilágosító, tájékoztató tevékenységet folytattak.

Budapesti Központ

A Központ feladata a napi operatív feladatok ellátása, az elnökség munkájának előkészítése, segítése. A központ tartja a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, a hatóságokkal és más társadalmi szervezetekkel. A telefonon és e-mailen érkező bejelentéseket továbbítja az illetékes hatóságok felé. A központi költségvetésből 2016-ban 1000 darab chipet vásároltunk, melyet a menhelyek között az állat létszám arányában osztottunk szét. A központ végzi a könyvelési, bérszámfejtési feladatokat, biztosítja, hogy a menhelyeken megfelelő létszámú ember dolgozhasson.

Köszönjük a dolgozók és az önkéntesek áldozatos munkáját,

a támogatók értékes segítségét!