Közel 60 gyermek részvételével zajlott a napközis tábor Fehérváron

A HEROSZ Fehérvári Állatotthona 1992 óta minden évben megszervezi állatvédelmi napközis táborát, ahol heti turnusokban fogadják a gyerekeket, idén is minden nyári hónapban volt tábor. Ismerjék meg az egyes turnusok történéseit.

I. turnus

Június 26-án kezdődött el a napközis tábor, melynek során egy egész héten át ismerkedtek a gyerekek az állatotthon munkájával, az itt élő állatokkal és az állatvédelem alapjaival.

KÉPEK

A hétfői nap főként az ismerkedésről szólt.  Először egymással ismerkedtek, játékok során, de ezek is kapcsolódtak az állatokhoz. Az állatotthonnal való ismerkedés során a gyerekek sokat játszottak és sok időt töltöttek az állatok között.

A napközis tábor keddi napján foglalkoztunk az állatok jogaival, szükségleteivel. A kutya alapos megismerését is elkezdtük, viselkedése, érzékszervei. A gyerekek betekintést kaptak az állatorvos munkájába. Egy vérmintát is megfigyeltek mikroszkóp alatt, levelet, tollat tanulmányoztak. Mennyire más a világ a mikroszkóp nagyítása alatt! Az állatotthon lakóival is tovább ismerkedtek, már nevükön szólították az állatokat.

Szerdán a macskákat vettük górcső alá. Mikor, hogyan történt a háziasítása, milyen a viselkedése, hogyan kommunikál. Több játékot játszottunk. Győrfi Henriett kutyatréner és kutyája, Kira a kutya neveléséről, tanításáról tartott foglalkozást. Veréczi Csinszka kutyatréner pedig a kölyökkutyák tesztelésébe vonta be a gyerekeket. Mindezek mellett volt idő játszani is a megismert kedvencekkel.

Csütörtökön a sok érdekes program között a postagalmbok repülését és tájékozódását is megismerték a gyerekek. Szűcs Antal, az Alba Regia Kisállattenyésztő Egyesület elnöke volt a vendég előadó, aki a nyulászat és galambászat rejtelmeibe avatta be a gyerekeket.

Pénteken a kölyökkutyák pórázhoz szoktatása volt a fő feladat. Napközben érzékenyítő játékokat is játszottunk. A gyerekek sok ismerettel gazdagodva hagyták el az állatotthont, megigérve az állatoknak, hogy felelős állattartóként gondját fogják viselni kedvenceiknek.

II. turnus

Július végén is volt napközis tábor, 17 résztvevővel.

A gyerekek mindennap találkoztak az állatotthon lakóival, megismerkedtek az ott folyó munkával, az állatvédelem alapjaival. Mindezt játékos formában. A hét folyamán sok új barátság született, nemcsak a gyerekek között, de az állatok és a gyerekek között is.

KÉPEK

Hétfőn a 17 gyerek először egymással ismerkedett játékos formában. A játékok közé persze az állatokat, a természetet is becsempésztük. Minden játék az állatokról szólt, így észrevétlenül is gyarapodtak az ismereteik, közben egymás nevét is megtanulták.

Miután egymással megismerkedtek a napközis tábor résztvevői, jöhetett az állatotthon. Közös séta folyamán mutattuk be melyik épületnek mi a funkciója, hogyan biztosítjuk az állatok szükségleteit. Megismerkedtek az állatotthon lakóival is. A nap folyaman többször bementek az állatok közé.

Az állatok között töltött időt egy-egy játék színezte a napközis táborban. Ezek a ráhangolódást segítették, arra ösztönözve a gyerekeket, hogy minél alaposabban figyeljék meg környezetüket és az állatokat. Volt, hogy színeket gyűjtöttek, máskor történeteket írtak.

A gyerekek a második napon is sokféle játékot játszottak. Az egyik csoport játék során az összegubancolódott kezeiket kellett kibogozni. Láthatóan és hallhatóan élvezték ezt a játékot is.

Emellett érzékenyítő játékokat játszottak, melyek segítségével különböző természeti folyamatokat ismertek meg. Később az állatorvos munkájával ismerkedtek: hogyan történik egy állat vizsgálata, műtéti előkészítése. Az oltások, parazita elleni kezelések, az ivartalanítás, a chipezés fontosságáról beszélgettünk. Mindig hangsúlyozva a MEGELŐZÉS fontosságát. Mikroszkóp alatt megnézhettek egy vérmintát is. Természetesen sokat foglalkoztak az állatotthon lakóival is.

Szerdán a napközis táborban a kutya-macska kommunikációja, testbeszéde, a hasonlóságok és a különbségek volt a téma. Egy játék során foglalkoztunk a biológiai sokféleség megőrzésének fontossságával és az ember felelősségéről a környezetünk iránt. Természetesen az állatok között ezen a napon is sok időt töltöttek a gyerekek.

Csütörtökön folytattuk környezetünk megismerését. Abban, hogy kicsit másképp lássák a világot a gyerekek a mikroszkóp is a segítségünkre volt. A falevelet, a madártollat több féle módon vizsgáltuk meg. Ma vendég előadónk is volt. Szűcs Antal az Alba Regia Kisállattenyésztő Egyesület elnöke tartott foglalkozást a galambászatról, nyulászatról. A gyerekek néhány postagalambot is elengedhettek. Délután játékok és az állatotthon lakói várták a gyerekeket.

A pénteki zárónapon az állatotthon illetve a vadmadárkórház egy-egy új lakójával ismerkedtek a gyerekek. A vadon élő állatok védelme, gondozása volt a téma. Utána a gazdasági haszonállatok állatvédelmi kérdéseit vettük át néhány játék segítségével.

Délután Hofman Viktória a Dog Garden kutyaiskola trénere tartott foglalkozást, kutyájával, Csúzlival. A kutyák tanítását a gyerekek is kipróbálták. A szeparációs szorongásról, megelőzéséről, kezeléséről is beszélt a szakember a gyerekeknek. A maradék időt az állatok között töltötték a gyerekek. Így megismerkedtek a kölyökóvoda új lakójával, Hugóval is. Játékos teszt majd az ajándékok kiosztása után már csak a búcsú volt hátra. A gyerekek ígérték, visszatérnek még.

III. turnus

Augusztusban újabb 20 gyermek részére tartottuk meg a napközis tábort, mely egy hetes volt és napi rendszerességgel jöttek a gyerekek az állatotthonba. Napról-napra ismerősebb volt nekik minden, az állatokkal nagyon hamar összebarátkoztak és mindenkinek lett több kedvence. Az első napon megtanulták a legfontosabb vieslkedési szabályokat, az állatotthon működésével ismerkedtek és természetesen egymással. Ebben sokféle játék segítette őket, melyek során feloldódtak és kedden már kedves ismerősként köszöntötték egymást.

AZ ELSŐ KÉT NAP KÉPEI

Az állatotthon bejárása, az egyes épületek funkciójának megismerése alapozta meg azt, hogy jól érezték magukat. Beleláttak az állatotthon mindennapjaiba, az ott folyó szerteágazó munkába és megismerték az egyes állatok sorsát. Sokszor fejezték ki döbbenetüket a felnőttek felelőtlen viselkedésével kapcsolatban. Nap mint nap látták, hogy milyen sok ember megfordul az állatotthonban, szomorkodtak, ha új lakó érkezett és együtt örültek az új gazdával egy-egy örökbe fogadás esetén.

A Dog Garden Kutyapanzió trénerei két különböző foglalkozást tartottak számukra. Győrfi Henriett a kutya viselkedéséről beszélgetett a gyerekekkel, akik el is játszották az egyes magatartás formákat. A nevelés, a szocializáció fontossága is bevésésre került. A szeparációs szorongásról kiemelten beszélt a szakember.

Gíla Dorottya a tanítás alapelveit, a jutalomfalat adás mikéntjét és az egyes feladatok betanítását mutatta meg számukra néhány lelkes kutya segítségével.

Az állatok között sok időt töltöttek, de közben voltak játékok, vetítések, kézműves foglalkozás keretében állatos könyvjelzőket készítettek, játékos kvízt játszottak. A sok játék során észrevétlenül is rengeteget tanultak.

Az állatotthonban a kedvtelésből tartott állatok képviselőivel találkozhattak a gyerekek és néhány vadon élő állattal is. Foglalkoztunk tehát a veszélyeztetett fajokkal, a hazai fauna képviselőivel, a vadon élő állatok védelmének alapjaival. A gazdasági haszonállatok témaköre is fontos része az állatvédelmi nevelésnek, játékkal, vetítéssel tettük ezt a témát is érthetővé számukra.

A HÉT MÁSODIK FELÉBEN KÉSZÜLT KÉPEK

Csütörtökön is volt vendég előadó, Szűcs Antal személyében, aki az Alba Regia Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke. Az egyesület munkájáról, az állatok gondozásáról, a postagalambok tájékozódásáról beszélt a gyerekeknek, akik néhány állatot kézbe is vehettek, sőt három postagalambot elengedtek, figyelve hogyan méri be a tartózkodási helyét és hogyan veszi fel a hazafelé vezető irányt.

Az állatok között sok időt töltöttek a gyerekek, játék, simogatás mindenkinek jutott. Sokféle játékra jutott idő, különböző állatvédelmi alaphelyzeteket játszottak el a gyerekek, hogyan zajlik egy jelenet, amikor valaki kutyagumiba lép, mit lehet olyankor tenni, ha rosszul tartott állatot látnak. A játék az a nyelv, ami segíti őket a megértésben.

Különböző természeti folyamatokat is megjelenítettünk az egyes játékok során. A madarak vándorlásakor milyen veszélyek leselkednek rájuk, miért van szükségünk a fákra, mi a ragadozók szerepe egy élőhelyen, mi történik, ha kiírtjuk a csúcsragadozót, mi kell ahhoz, hogy a magok kicsírázzanak – mindezeket az ismereteket érzékenyítő játékok során szerezték meg a gyerekek.

Foglalkoztunk az állatok helyes táplálásával, az emésztőrendszer működésével, felépítésével. Megnéztük milyen összefüggés van az elfogyasztott táplálék és a fogazat, az emésztőcsatorna illetve a csőr és a lábfelépítés között.

A gyerekek is tanultak és az állatok is sokat fejlődtek az egy hét alatt, a hétfőn még bátortalan, visszahúzódó cica pénteken már szaladt eléjük, a hétfőn még remegő kutya várta a simogatást. Pénteken a pórázzal ismerkedtek gyerekek és kölyök kutyák egyaránt, fokozatosan történt az állatok szoktatása, és nagy volt az öröm, amikor kb. két óra elteltével minden kölyök boldogan sétált az udvaron.

 

Zárásként átbeszéltük hogyan tudnak a későbbiekben segíteni, majd megírták a tesztet, a jutalmak kiosztása után pedig mégegyszer bementek az állatok közé, hogy elbúcsúzzanak, mindenki azt ígérte visszajön még.