Állatok Világnapja Vértesacsán

Fehérvári Állatotthonunk meghívást kapott Vértesacsára, a Föngyöskertbe, az Állatok Világnapja alkalmából szervezett programra. Emberek, állatok egyaránt remekül feltöltődtek a gyógyítókertben. Egész különítménnyel érkeztünk, Salvo kutya és Zahara cica mellett vittük Bonit, a nyulat, Tekit a görög teknőst és Sün Turcsit, Sün Turit, akik egyenlőre nálunk vendégeskednek.

KÉPEK

Az állatok gyógyító hatásáról és az állatotthon működéséről beszélgettünk az érdeklődőkkel. Csiva, a kecske is nagy érdeklődést mutatott védenceink iránt. Salvo szinte az egész kertet bejárta, mert mindig volt olyan család, aki szívesen foglalkozott vele.

Zahara és Boni nagyon élvezték a fűben heverészést, a sok vadvirág, gyógyító növény között.

Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek körében is nagy érdeklődést váltottak ki a sünök és a teknős.

A felelős állattartásról, a vadon élő állatok védelméről, a sünök téli álomra való felkészítéséről, a felnőtt macska beszoktatásáról is kérdeztek bennünket.

Vendéglátóinktól megtudtuk, hogy a gyógyító völgy 9,6 ha területen található. Becse Ildikó vezetésével bejártuk az egyes területeket: van mesekert, asztroágy, labirintus, Pálosok kertje. Mindenhol oktató táblák, a növényekről minden információ begyűjthető. A kert célja a népi orvoslás, a népi gyógyászat bemutatása, hagyományainak őrzése, tovább vitele. Mindazok jól érzik itt magukat, akik az egészségtudatos, természet-harmónikus életmód hívei. A kerten tanösvény vezet végig, a tájékoztató táblák és a táj szemlélete együtt adnak alapvető ismereteket. Kikapcsolódni, feltöltődni lehet a völgy különböző pontjain. A növények mellett az állatvilágra is odafigyelnek, természetes élőhelyeket alakítva ki a környéken élő állatoknak, legyen az madár, emlős vagy rovar. A kert látogatható, de rendszeresen vannak szervezett programjaik is, oktatási, természetvédelmi napjaik. A kert honlapja ITT érhető el.

Az Állatok Világnapját tehát igazi természetes környezetben ünnepeltük, érdekes előadásokat hallgathattunk meg. Az Ódor testvérek Csákvárról látványkaptárat hoztak, és a méhészkedés mellett az apiterápia, vagyis a méhekkel való gyógyítás rejtelmeibe avattak be mindenkit.

Szűcs Zsolt a piócákkal történő gyógyítás titkairól mesélt, a gyerekeket persze leginkább az üvegben mozgolódó, néha kileső piócák érdekelték a legjobban.

A szervezők gyógyteákat kínáltak: bodzavirág, hárs és csipkebogyó teát lehetett kóstolni, a kertben termett Luna almát kínálták még, amit mindenki jóízűen fogyasztott el.

A gyerekek gesztenyéből készíthettek bármit, leginkább persze különböző állatok kerültek ki a kezük alól.

Kovács Gergely a Völgy-Híd Alapítványtól mesélt a baglyokról, vetítés segítségével jelenítve meg az éjszaka titokzatos élőlényeit, utána pedig sétára indultunk vele a kertben, közben nagy őrgébicset, egerészölyv párt figyeltünk meg, hallhattuk a csíz hangját és sokat megtudtunk az állatok télre való felkészüléséről.

A programot lósimogatás és lovaglás zárta. ezt mi már nem próbáltuk ki, állataink gyógyító energiákkal feltöltődtek, de elfáradtak a sok simogatástól, a rengeteg új élménytől.