Mohácsi Állatmenhely

HEROSZ mohácsi szervezete
A HEROSZ Helyi Szervezetét (†Dr. Mézes Ödön elnökletével) 1986-ban indítottuk el Mohácson – lelkes nyugdíjasok, diákok, tanárok, orvosok, állatorvosok bevonásával.
Az egyesület szervezését nem csak az állatok védelme indokolta, hanem az is, hogy egy felelőtlenül kidobott, veszett kutya gyermeket mart. Az utolsó tanácsi vezetéstől telket vásároltunk – a későbbi együttműködés reményében tudatosan – a gyepmesteri terep mellett, és építkezni kezdtünk. Váratlan nehézségek (jugoszláv polgárháború, pártoló nagyüzemek megszűnése…) miatt megtorpantunk.
Munkánk évekig a sérült, védett madarak mentésére és elkóborolt kutyák új gazdához juttatására korlátozódott. 2001-ben fiatalok jelentkeztek a munka folytatására. A Város és a helyi vállalkozók összefogásával befejeződött az építkezés. A HEROSZ állatházat 2002. 10. 03-án közösen avattuk fel. 2006-ban a HEROSZ 1,1 millió forintot fizetett Mohács városának az építkezés támogatásáért.
Közben felvettük a kapcsolatot a würzburgi állatvédőkkel, majd 2007-ben szervezetünk pályázatot nyújtott be a TPU-ETN német állatvédő szervezeteknek. Pályázatunkkal – többek közt – egy 60 négyzetméteres konténert nyertünk állatvédelmi és oktatási célra.
A gyakorlati foglalkozások lehetővé váltak, így hamarosan elindítottuk a HEROSZ Gyermektagozatát Mohácson.
2010 decemberében egy – magánérdekből kezdeményezett – választási manipulációs kísérlet történt, de a HEROSZ Helyi Szervezete kiállta a próbát. 2011 januárjában eddigi társaink az együttműködést 04.30-ai határidővel felmondták, de a HEROSZ saját épületeiben folytatta az állatvédő munkát. A 2011.04.18-án beadott működési engedély kérelmünket a “konténer vitatott helyzetére” hivatkozva az elsőfokú hatóság másfél éven át visszautasította.
A büntetés veszélye miatt 2012.11.30-án állatotthonunk működését – kényszerből – felfüggesztettük. A kilenc éven át közösen tartott ” Állati Jó Gyermeknap” szervezését a Herman Ottó Emlékév megünneplését követően szintén le kellett állítanunk.
Azóta állatvédő aktivistákkal madarak, denevérek, őzek megmentésében, elkóborolt kutyák gazdáinak felkutatásában tevékenykedünk, segítünk.
A jogszabályi változások reményében – ha sikerül újra lelkes fiatalokat és pártoló együttműködőket találnunk – várjuk az újrakezdés lehetőségét.