Német juhászkutyák a HEROSZ Fehérvári Állatotthonban

Német juhászkutyák a

HEROSZ Fehérvári Állatotthonban

A menhelyek látványa mindig szomorú, legyenek bármennyire jók a körülmények az adott telepen, akkor is fontos azt kimondani, hogy a kutyáknak, macskáknak családra, saját otthonra van szüksége. Most egy olyan fajta néhány tagját mutatjuk be, akik hazánkban az egyik legkedveltebb fajta képviselői. Az emberi felelőtlenséget, meggondolatlanságot mutatja meg mindegyikük sorsa.

A német juhászról mindenkinek eszébe jutnak a legendák: Kántor, Mancs, Rex. Kiváló képességű fajtáról van szó, amit azonban az emberi rosszindulat és pénzéhség egyre jobban tönkre tesz. Nézzük először mit ír a wiki erről a fajtáról:
“A német juhászkutya  Németországból származó közepes termetű kutyafjata. Okos, kedves, játékos kutya, és mindemellett hűséges társ. Gyakran alkalmazzák nyomozó-, mentő- és vakvezető kutyaként, de ideális háziállat lehet egy családnak is, mert jól kijön a gyerekekkel, akik többnyire szintén szeretettel viszonyulnak hozzá. Igen értelmes és munkaszerető fajta. Észreveszi, sőt meg is érti, mi zajlik a környezetében, s természetes feladatának tekinti a családtagok, az otthon és család tulajdonának védelmét. Rendkívül hűséges, gyengéd, barátságos és magabiztos. A német juhászkutya életének központjában a gazda áll, és minden igyekezetével azon van, hogy a kedvében járjon. A megfelelően szocializált német juhászkutyának sem fajtársaival, sem más háziállatokkal nem lehet gondja.”

A felelőtlen szaporítás és a nem megfelelő tartás eredményeképpen azonban sok a genetikailag terhelt, beteg állat közöttük és a szocializáció hiánya, az értelmes elfoglaltságot biztosító gazda hiánya miatt sok a viselkedés problémás is. Az állatokat elítélni viszont nem lehet az emberek aljassága, felelőtlensége miatt. A hozzánk bekerülő német juhászok, vagy ennek a fajtának a keverékei ugyanolyan gondos bánásmódban részesülnek, mint bármelyik másik állatunk. A gyógyításukon, vakcinázásukon túl sok időt fordítunk a nevelésükre, szocializációjukra is. A menhelyekre beérkező fajtatiszta vagy adott fajta jelleget erősen hordozó állatok nagyon ritkán kölykök. Zömében középkorú vagy idősebb állatokról van szó.

Bemutatjuk a jelenleg gondozásunkban lévőket.

Judy 8 éves ivartalanított szuka. Chip nélkül találtuk, ami feltételezi azt, hogy 2013 óta nem látta állatorvos. Senki nem keresi. Barátságos, kedves kutya, mind küllemében, mind viselkedésében a fajta legjobb jegyeit hordozza. Szőre több ápolást igényel, mint simaszőrű társai, de minden ráfordított perc megéri.

Borzos 9 éves ivartalanított ónémet juhász kan. Hányatott élete volt, nevelést sosem kapott, így megszokta, hogy mindig az ő akarata érvényesül. Sokat foglalkozunk vele, trénerünk egyéni képzést biztosít számára. Nagyon sokat változott, javult, de az idegenekkel szemben még bizalmatlan. A tréner kisgyermekeivel már jó a kapcsolata, de nem akarjuk kisgyermekes családba örökbe adni. Nyugodt környezetre, határozott, de szerető gazdára van szüksége, aki leköti fizikailag és szellemileg is.

Lina 7 éves ivartalanított szuka, ő a simaszőrű típus képviselője. Szintén chip nélkül találtuk. Ő is hordozza a fajta legjobb tulajdonságait, de rajta már érződik, hogy eddig nem volt jó kezekben. Domináns, erős kutya, határozott gazdára és megfelelő nevelésre van szüksége. Értelmes, intelligens kutya, kiváló tulajdonságai egy jó gazda kezében kibontakoznak.

Power két éves ivartalanított kan, az ordas színváltozat képviselője. Szaporítótelepről lett elkobozva, rémes körülmények között élt. Egészségét rendbe hoztuk, de még sok nevelést, tanítást igényel, hogy megfelelően szocializált család taggá váljon. Aktív, érdeklődő, könnyen tanítható kutya. Érződik rajta, hogy kevés neki az az idő, amit vele tudunk tölteni a 120-150 másik kutya mellett.

Lady két éves ivartalanított ordas szuka. Power társaként került hozzánk egy szaporítótelepről. Már töbször ellett. A szaporító addig használ egy-egy szukát, amíg pénzt tud belőle kinyerni a kölykök eladásával. Már Ladyn is látszik, hogy nem fajtatiszta kutya, de talán még a kölykeit is úgy adták el. Sajnos, azok az emberek, akik olcsón, papír nélkül vásárolnak a szaporítóktól, ők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy állatoknak Ladyhez hasonló rossz körülmények között kelljen élnie. Lady rosszabb állapotban van, mint Power, az ellések fizikailag sokat kivettek belőle. Határozott, neveletlen kutya, de értelmes, intelligens. Bízunk benne, hogy akad olyan, a fajtát kedvelő és ismerő ember, aki hajlandó kibontani az igazi egyéniségét.

Néró fejsérüléssel érkezett hozzánk, feltételezhetően megverték. Emiatt idegenekkel tartózkodó, de ha valakit megismer, azzal már nagyon barátságos. Nyolc éves ivartalanított kan. Mozgékony, aktív kutya. Jó jelző és munkakutya. Sok mozgásra és foglalkozásra van szüksége. Családoknak is jó választás, vágyik a szeretetre, törődésre.

Rézi 8 éves ivartalanított szuka, szokatlan még neki a menhely, először kicsit félénk. Nagyon igényli a törődést, látszik rajta, hogy szeretne az ember felé nyitni. Imádni-való, nagyon kedves, barátságos, tündéri természetű kutya. Mindenkivel remekül kijön az első perctől kezdve. Önbizalmának még meg kell erősödnie, hogy az igazi természetét megmutassa, de kiváló tulajdonságaihoz kétség sem férhet. Igényli a törődést és foglalkozást, így szeretnénk, ha olyan családba kerülne, ahol elég időt tudnak vele tölteni és a lakásba is beengedik.

Clyde 2,5 éves ivartalanított kan. Szaporítótelepről mentettük, semmi jóban nem volt része két éves koráig. Ez viselkedésén meglátszik. Elsőre mindenkit megugat, kiváló jelző- és őrkutya. Ha bemegyünk hozzá a kennelbe, már nem ugat, jön simogatásért, szeretetért. Ragaszkodó, figyelmes, könnyen lehet tanítani. Sok foglalkozásra és mozgásra van szüksége, hogy lefáradjon, eléggé aktív kutya. Kertes házba javasoljuk, de kinti-benti kutyának.

Balambér vakon ténfergett az utcán, amikor egy idős hölgy megsajnálta és befogadta, de a sok mentett kutyája között nem tudott vele foglalkozni és nem tudott megfelelő körülményeket biztosítani számára. Nem tudjuk, hogy ez a fiatal, 4,5 éves ivartalanított kan hogyan veszítette el a látását. Emiatt többszörösen hátrányos és fokozott figyelmet és foglalkozást igényel: fontos, hogy számára akadálymentes környezetben éljen, ahol az ő magasságában nincs olyan tárgy, ami megsértheti, ha neki megy.  Barátságos kutya, szereti, ha simogatják és foglalkoznak vele. Vaksága miatt ismeretlen helyeken zavarodott, mivel nem tud tájékozódni. Olyan gazdát keresünk neki, aki sokat tud vele lenni és így is elfogadja őt. Kutyákkal is kijön többnyire, de mivel nem lát, így kissé bizonytalan velük szemben.

Bojti 1,5 éves ivartalanított kan. Soha semmilyen nevelést nem kapott, de nagyon igényli az ember figyelmét. Nagyszájú kamasz, mindenkit megugat, kiváló jelző kutya. Valójában azért ugat, hogy csak vele foglalkozzunk, és rá figyeljünk. Határozott gazdi kell neki, aki szabályokat állít fel neki, különben könnyen kezelhetetlenné válik. Egyébként figyelmes, értelmes kutya, könnyen tanítható. A többi kutyával többnyire kijön, de egyes dominánsabb típusokkal lehetnek összetűzései, ez megint a gazdán múlik, hogy megfelelően fogja őt, vagyis megtanítja, hogy hallgasson a gazdára minden körülmények között.

Renaldo 11 éves ivartalanított kan. Két éve él a menhelyen, egyre nehezebb lesz neki gazdát találni, pedig nála ragaszkodóbb, szertetre méltóbb kutyánk kevés van. Nagyon igényli és meghálálja a törődést, a foglalkozást. A kor nem látszik rajta, aktív, szereti a hosszú, kiadós sétákat, sok szaglászással, élménnyel egybekötve. Sajnos kilenc évig nem találkozott kutyákkal, nem volt alkalma megfelelő kommunikációt kialakítani velük, így csak egyedüli kutyának tudjuk kiadni és figyelni kell rá a sétákon. Az emberért azonban rajong és megérti, hogy mit várunk tőle.

Eddy 8 éves ivartalanított kan. Kölyökkorában került először hozzánk, gyorsan gazdisodott, de most visszakerült, mert gazdája meghalt. Ez nagyon megviselte őt. Eddy nem is kutya, hanem egy nagy mackó, imád birkózni, imádja a kényeztetést, de szüksége van magányra is. Ezt tiszteletben kell tartani. Idegenekkel tartózkodó, de jutalomfalattal, labdázással tarkított sétával azonban könnyen lekenyerezhető. Szeretet-éhes, ragaszkodó kutya, olyan gazdára van szüksége, aki nap mint nap foglalkozik vele. Más kutyákkal nem találja a hangot, de nyugodt szukával össze lehet szoktatni.

Bízunk abban, hogy valamennyi védencünk életében eljön az ideális gazda, aki szeretetet, biztonságot nyújt számára. Valamennyien megérdemlik és nagyon hálásak. Addig is dolgozunk velük, foglalkoztatjuk, sétáltatjuk és indenek felett nagyon szeretjük őket.