Éves jelentés 2017

Köztudott, hogy az új adózási rendszer miatt majd minden civil szervezetnek csökkent az 1%-os
adóbevétele. Nagyon sokan ugyanis, akiknek az adóbevallását a NAV készítette, elfelejtkeztek rendelkezni
az 1%-ukról.
Ezúton is kérjük Tagtársainkat, hogy gondoljanak erre és emlékeztessék
ismerőseiket is a felajánlás fontosságára, hiszen ez nálunk közvetlenül állatok életének,
ellátásának, egészségének megtartását veszélyezteti.
Idén mi is a korábbi évekhez viszonyítva jóval
kevesebb összegből, 20 millió 52.000 Ft-ból gazdálkodhatunk.
4470 felajánlónknak nagyon köszönjük
a támogatást!
Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy a kieső összegeket pótoljuk, ezért több pályázaton is
indultunk. A HANKOOK Magyarországtól így kapott a Budapesti Állatotthon egy garnitúra téli gumit, a
Földművelésügy Minisztérium állatmenhelyek korszerűsítési pályázatából pedig így nyert az Egyesület
940.000 Ft összegű támogatást, amelyet a Fehérvári Állatotthon törött szennyvíz csöveinek cseréjére, és
kerítés építésére fordítjuk.
2017-ben vásároltunk 1000 db chipet, melyet a menhelyek között osztottunk el.
Munkák elismeréseként többen is hagytak ránk örökségrészt, amely kapaszkodót jelent a nehéz
időszakokban. Ezek között k
aptunk két Telbisz Albert festményt is. Egyiket azok között sorsoltuk ki, akik
egy székesfehérvári kutyus Mogul gyógyítását, műtétjét fedezték adományaikkal. A
Vízparti táj című kép
Horváth Csengéé lett, aki miután átvette a festményt, meg is látogatta Mogult, jó egy órát foglalkozott vele, a
kölyök legnagyobb örömére. A másik festmény eladása még folyamatban van.

763 kutyának és 323 macskának találtunk új, szerető otthont. foglalkoztunk megunt hobbiállatok befogadásával és új gazdához juttatásával és 27 vadon élő állaton is segítettünk, nagy részüket gyógyulás után visszahelyeztük természetes élőhelyükre, de vannak, akik még mindig gondozásunkban vannak. 2017-ben főként denevérek és sünök szorultak a segítségünkre.

Az ivartalanításra nagy hangsúlyt helyeztünk, összesen 563 állaton hajtottunk végre ilyen műtétet (374 kutya és 189 macska). A konkrét műtéteken túl rendszeresen felhívtuk a figyelmet az ivartalanítás fontosságára, tájékoztattuk az állattartókat a kedvezményes lehetőségekről illetve a műtét elmaradásának következményeiről.

Minden hat hónap feletti állatunkat ivartalanítva adtuk örökbe, a fiatalabb állatokat pedig ivartalanítási kötelezettséggel, melyet utólag ellenőriztünk. A tulajdonosok egy része elvégeztette az ivartalanítást, de voltak olyanok is, akiket fel kellett szólítanunk. Az ivartalanításon túl volt még 52 egyéb műtétünk (daganat, sérv, csont, fül, szem), ezek nagy költséggel járó, elengedhetetlen beavatkozások voltak, a legtöbb esetben hosszú lábadozási idő követte őket.

Zsizsi lábát amputálni kellett, hogy az életét megmenthessük. Sok munka árán így is találtunk számára gazdát és ma már teljes életet élhet, szerető családja körében.

Vadhús eltávolítás szemből

Állategészségügyi rendszerünk keretében az ivartalanítások és műtétek mellett Székesfehérváron bevezettük a kutyák microfilaria szűrését, minden kutyát leszűrünk. Az oltási programon minden bekerülő állatnak át kell esnie, ez azt jelenti, hogy az év folyamán több mint 1500 db kombinált oltást és közel 900 db veszettség elleni védőoltást felhasználtunk, a különböző antiparazita készítményekről, a gyógyszerekről nem is beszélve, ha szükséges volt, akkor röntgen vagy laborvizsgálatokat is elvégeztettünk. Állatorvosainknak köszönhető, hogy állataink mindig megkapják a megfelelő ellátást, kezelést.

Sokan nem is tudják, hogy az állatok mennyi szenvedésnek vannak kitéve az utcán, nem győzünk arról beszélni, hogy a macskák etetése milyen következményekkel jár, hogy mennyi veszély leselkedik az állatokra. Van, hogy már későn érkezik hozzánk az állat és nem tudunk rajta segíteni, legfeljebb a fájdalmát tudjuk enyhíteni. Ilyen volt Karma cica esete, a talpán lévő daganatok már súlyos áttétek voltak, elképzelni is szörnyű, hogy mennyi fájdalomnak volt kitéve az állat.

Sokszor fedeztük fel bántalmazás, állatkínzás jeleit, de az utcán kóborló állatnál nem lehet beazonosítani, hogy ki a felelős érte, a  beérkező kutyák 31 %-ában volt csak chip, de közöttük a legtöbb magától a gazdától érkezett, a talált állatok között még rosszabb az arány. A hatóságok, önkormányzatok felé többször jeleztük ezt az aggasztó számot. Ezt a fiatal kant bántalmazták, hátán nagy területű égési sérülés volt, hosszú hetek kellettek hozzá, de rendbe tudtuk hozni, a bántalmazás nyomait azonban élete végéig magán viseli, mert a gyógyult terület egy részén sosem nő ki a szőre, a heg mindig ott lesz.

Az állatotthonainkban és menhelyeinken közel 10000 látogató fordult meg az év folyamán, de nagyon sokan kerestek bennünket a különböző felületeken (telefon, e-mail, facebook üzenet). 76 lakossági bejelentést kaptunk nem megfelelő állattartással kapcsolatban, ezekben az ügyekben együttműködtünk az illetékes hatóságokkal. Fogadtunk 7 elkobzott állatot, több esetben végeztünk veszettség megfigyelést.

Budapesti Állatotthonunk  a kutyák és macskák mellett szép számban gondoskodott kacsákról, tengerimalacokról,
nyúlról, teknősökről, patkányokról, rackajuhokról kecskéről és egy papagájról is.
 Az állatotthon folyamatos felújítás alatt áll. A tél közepén a kéményüket kellett javítani, amely tetemes költség volt. Rendeztek Nyílt Napot, volt nagy sikerű kutyafürdetős programjuk, fogadtak sok iskolai és óvodai csoportot és karácsonyi süti vásárt is tartottak. Nagyon sokszor szerepeltek regionális és országos médiumban, de 85 online felületen is olvashatnak róluk. Idén
szeretnék az állatotthon fűtésrendszerét felújítani és nyílászárókat cserélni.

Fehérvári Állatotthonunk 2017-ben ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját, havonta szervezett programokkal.

88 saját szervezésű programunk volt, melyek egy része az állatotthonban, másrésze a városban, illetve a megyében zajlott. Rengeteg meghívást, felkérést kaptunk, ezeknek mindig eleget tettünk, így részt vettünk még 44 mások által szervezett programon. A programoknak aktív résztvevői az állatotthon lakói, megmutatva ezzel, hogy ezek az állatok milyen értékesek és mennyi örömet tudnak szerezni, ha megfelelően foglalkozunk velük. Állatainkkal jártunk az Auchan, az OBI és a Decathlon áruházakban, mindenhol rengeteg adományt kaptunk és az állatainknak sok simogatásban volt része.

Környezeti nevelési munkánk kiemelkedő, több részből áll. Sok csoportot fogadtunk az állatotthonban és rendszeresen jártuk a város illetve a megye iskoláit, különböző foglalkozásokat tartva. Ezekkel a programokkal 2000 gyermeket értünk el a városban és szerte a megyében.

Gyermektagozatunk keretében havonta találkoztunk az állatvédelem iránt érdeklődő gyerekekkel, négy-öt csoportunk működött a különböző iskolákban. A gyermektagozatnak évről-évre 200 fő körül van a tagsága, velük minden hónapban találkoztunk.

A nevelés, a szemléletformálás nagyon fontos része a munkánknak, az állatvédelemben a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene mindenkinek helyeznie. A mi célkitűzésünk, hogy minél kevesebb állat szenvedjen, minél kevesebb állat kerüljön szorult helyzetbe, ez csak akkor érhető el, ha szemléletváltás következik be az állattartók fejében. 1995 óta minden évben meghirdetjük a napközis tábort, 2017-ben 60 gyermek vett rajta részt, ők heti turnusokban tanulták az állat- és természetvédelem alapjait, ismerkedtek az állatotthon lakóival, életével.

Nagy szükség van arra, hogy minél többen tudjanak a munkánkról, a tevékenységünkről, hiszen csak akkor tudunk segíteni, ha tudnak rólunk az emberek, illetve, ha megfelelő támogatói háttér áll mögöttünk, akik biztosítják az állatotthon fenntartását, működését. Ezek miatt fontos, hogy a sajtó, a különböző médiumok rendszeresen beszámoljanak a tevékenységünkről. Ennek érdekében rendszeresen tartottunk sajtótájékoztatókat és adtunk ki sajtóközleményeket.

A helyi újságok, rádiók, on-line felületek és a tv mindig beszámolt a különböző eseményeinkről. A Vörösmarty Rádióban kéthetente ment gazdikereső műsorunk. Ezek mellett a Kossuth Rádió is legalább havonta tudósított a munkánkról, vagy kért véleményt szakértőinktől. A Duna TV Családbarát magazin műsorában a speciális tréningen résztvevő kutyáink szerepeltek, bemutatva a kutyaiskolánk tevékenységét, az önkéntesek elkötelezettségét.

Összesen 118 médiamegjelenésünk volt.

Fejér Megyei Hírlap által szervezett Fehérvár Szépe versenyzői is kampányoltak állataink érdekében, napról napra bemutatásra került egy-egy gazda kereső állatunk, kutyák és macskák vegyesen.

A saját honlapon (www.fehervariallatotthon.hu58 híranyagot és 7 sikertörténetet jelentettünk meg. A facebook oldalunkon – melynek már több, mint 7000 kedvelője van – átlagban napi két-három anyagot jelentettünk meg. A központi oldalunkon (www.herosz.hu) pedig 25 híranyag jelent meg tevékenységünkről.

Német támogatóink havi rendszerességgel ellátogattak hozzánk, segítettek az állatok gazdához juttatásában, adományokat gyűjtöttek és hoztak állataink részére. Segítségükkel tudtuk a macskakarantén teljes belső felújítását megoldani és az orvosi részleg fölé tetőt emelni. Német partnereink mellett a holland DeMentor Egyesület tagjai tettek látogatást állatotthonunkban, sok adománnyal érkeztek és elismerően szóltak a látottakról, örömmel vettek részt egy kis önkéntes munkában.

Székesfehérvár MJV Önkormányzata mellett a helyi vállalkozások, cégek, nagyáruházak is támogatják munkánkat, és rengeteg magánszemély. Nélkülük nem tudtuk volna az eredményeinket elérni.

Támogatói Társaságunknak immár 15 állandó tagja van, ők havi rendszeres utalással járulnak hozzá sikereinkhez. Szerencsére egyre többen felfedezték a Virtuális Örökbefogadás lehetőségét, így támogatva azt az állatot, akit nem tudnak örökbe fogadni.

Az ideiglenes befogadói program keretében 2017-ben 8 kutya és 20 macska kapott lehetőséget, hogy családi környezetben töltse azt az időt, amíg meg nem találjuk számára a végleges gazdát.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében 60 diák 109 alkalommal dolgozott állatotthonunkban, a közel 400 óra alkalmával az állatotthon munkáját alaposan megismerték, részt vettek az állatok ellátásában, takarításában, a területrendezésben és az állatok szocializációjában, három alkalommal külön kutyaiskolai foglalkozást is indítottunk számukra.

Köszönjük támogatóink, önkénteseink segítségét, dolgozóink áldozatos munkáját!

Önkénteseink segítségével tudtuk ezt a rengeteg munkát elvégezni és a programokat megszervezni, ők segítenek a honlap és a facebook oldal szerkesztésében, fényképezik az állatokat és segítségükkel hirdetjük őket különböző felületeken. Nagyon kevés olyan hétvége volt, amikor a vasárnapi kutyaséta elmaradt. Nagy örömünkre ezen a programon rendszeresen magas létszámban vesznek részt lelkes állatbarátok, nem ritka, amikor 60-70 ember is összegyűlik egy-egy alkalommal.

A Mikulás séta az egyik legnépszerűbb

Dog Garden trénereinek köszönhetően működik Kutyaiskolánk, ahol a gazdis ebek mellett állatotthonunk lakói is lehetőséget kapnak a tanulásra, 2017-ben ezen felül szerveztünk egy speciális tréninget német juhászok részére is, ők tudásukat bemutathatták a budapesti állatotthonban is. Három tréning-sorozaton pedig az IKSZ keretében diákok is tanultak a kutyanevelésről, tanításról. A kutyaiskolai foglalkozásokon összesen 42 kutya vett részt állatotthonunkból, az ő örökbe adásukat megkönnyítette az, hogy megtanulták az alapokat és az új környezetben számukra is könnyebb volt a beilleszkedés a tanultak segítségével. Mára már valamennyi résztvevő boldog, gazdis állat.

Az idő vasfoga nem kíméli az állatotthon épületeit, berendezéseit, így fontos, hogy legyen egy olyan segítőcsapatunk, akik az éppen aktuális karbantartási feladatokat el tudják végezni, és ha támogatáshoz jutunk, akkor nagyobb munkákat, fejlesztéseket is meg tudjunk oldani a segítségükkel. Karbantartóink munkáját több alkalommal segítették céges csapatépítő foglalkozás keretében az IBM és a Harman Kft. dolgozói. Karbantartóinknak csőtörés, vízszivárgás, leszakadt ablak, lyukas csatorna vagy tető, kerítés javítás és csere, szúnyoghálók javítása, szerszámok élezése adott rendszeresen munkát.

A HEROSZ Ózdi szervezete számára a legnagyobb feladat a menhely fejlesztése, felújítása volt. Nagyobb esőzések idején mindig a sárral küzdenek, de több alkalommal érkeztek járdalapok és zúzott kő, amit önkéntesek segítségével sikerült letenniük. Kialakították a hátsó kifutót is. A rossz kennel tetőket a Bárka Színpad segítségével cserélték újra. Jártak a putnoki Általános Iskolában is, ahol a felelős állattartásról tartottak előadást háromlábú Bizsu kutyusukkal. Nyáron újabb kenneleket vettek, a kölykök részére pedig egy lefedett, lezárt részt csináltattak. Jelenleg egy második kifutóra gyűjtenek és régi kenneljeik tető cseréjére. A csak kennelben tartott kutyáikat önkéntesek
segítségével sétáltatják négy naponta. Mentettek kutyákat a rendőrség segítségével, csapdába lépett, félig
leszakadt lábú kutyát, elütött, leszakadt állkapcsú kutyát, több csontsoványat, gerincsérült cicát, több sérült
szemű állatot. Továbbra is rendszeresen hagynak kutyákat a kapujuk előtt, vagy dobnak át a kerítésükön.


A HEROSZ mohácsi szervezete tavaly 37 esetben segített elveszett kutya, macska, illetve elkóborolt
állatok gazdáinak felkutatásában, valamint jegyzői, hatósági intézkedést kértek állatbarátok bejelentése
alapján. Az Állatvédőrség kérésére kotorékeb-tenyésztő által, háznál (ketrecben) tartott rókák ügyében
intézkedtek. Mohácsi „tömeg-ebtenyésztők” felkutatásában is részt vettek. Idén áprilisban tervezik a
Herman Ottó Intézettel és Boldog Gizella Általános iskolával együttműködve közösen felállítani a
Herman Ottó Vándor-tanösvényt.

A Herosz Szentes szervezete is rengeteget fáradozott a menhelyi körülmények javításán.. Kialakítottak egy tároló helyiséget, benne WC és zuhanyzó is épült. Új meleg víz előállítására alkalmas bojlert is vettek, valamint elkészült két kennel tetőszerkezete is. Azokhoz a kennelekhez, amelyeket járólapokkal újítanak fel, a járólapokat saját erőből helyben öntik. A beteg kutyák elhelyezéséhez fóliasátrat építettek. A belső speciális kennelek építése folyamatban van.Decemberben 27 kutyát chipeztek és oltottak be ingyen a lakosság körében. Idén új kenneleket
építenének.

Munkánk folytatásához elengedhetetlen az olyan állatszerető emberek segítsége, mint az Öné.
Kérjük adója 1%-át ajánlja fel Egyesületünknek, ill. támogassa munkánkat lehetősége szerint
adománnyal, önkéntes munkával, hogy együtt tehessünk azért a sok száz állatért, akikről
szeretettel gondoskodunk nap, mint nap. Ők csak ránk számíthatnak, mint ahogy mi is csak az
állatszerető emberek támogatására. Mi vagyunk ugyanis az ország legtöbb menhelyet fenntartó
állatvédő egyesülete, nekünk már nem jut reklámra annyi pénz, amennyi adott esetben
másoknak. Hálásak vagyunk minden támogatásért!
Adószámunk: 19816016-1-43
Számlaszámaink: OTP 11707024-20156213
Tagdíjaink ebben az évben is változatlanok maradtak:
Felnőtt 3000 Ft/év, Nyugdíjas: 1800 Ft/év, Diák: 900 Ft/év (A tagdíjat befizetheti csekken vagy a fent
feltüntetett számlaszámon a megjegyzés rovatban feltüntetve nevét és, hogy tagdíj.)
Email címünk:
info@herosz.hu , honlapunk: www.herosz.hu