Székesfehérvári Állatotthon

 

 

A szervezet adatai

Név: Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület Fejér Megyei Szervezete
Megalakulás éve: 1988
Taglétszám: 188 fő
Az országos egyesület Alapszabályát és Szervezeti Működési Szabályzatát változtatás nélkül elfogadtuk.
Elnök: Dr. Berey Attila, állatorvos
Titkár: Krepsz Gyöngyi, zoológus
Székhely, Állatotthon címe: 8000 Székesfehérvár, Takarodó út 5.

Nyitvatartás: minden nap 14-16.30 között

Telefon: (30) 9858-309
E-mail: fejer.megye@herosz.hu
Honlap: http://fehervariallatotthon.hu
Bélyegző: Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület Fejér Megyei Szervezete Székesfehérvár
Adószám: 19816016-1-43
Bankszámla száma: OTP Bank 11736116-20084974-00000000

Tevékenységünk

 • Létrehoztuk és 1992-óta működtetjük székesfehérvári állatotthonunkat, ahol átmenetileg elhelyezzük és gondozzuk a gazdátlanná vált állatokat, míg új, szerető gazdára találnak.
 • Állatközvetítő szolgálatunk nyilvántartásba veszi az elveszett, talált állatokat és az új gazdira várókat.
 • Állatvédelmi tanácsadó szolgálatunk a jogszabályok adta lehetőségeken belül fellép mindenfajta állatkínzás és természetrongálás ellen, a lakosságnak tanácsadást biztosít.
 • Az ifjúság helyes szemléletformálása érdekében 1995 óta nyaranta állat- és természetvédelmi napközit szervezünk a kutyamenhelyen. A napközi keretében a gyerekek természetvédelmi- és ökológiai alapismereteket szereznek, megismerkednek az állatok ellátásával. 1997-ben a tábor keretében botanikai tanösvény létesítését kezdtük el a Sóstó Természetvédelmi területen. Hét éven keresztül szerveztünk   egy hetes sátortáborokat. Első alkalommal a Déli-Vértesben Csákberény környékét, botanikai-geológiai sajátosságát tanulmányoztuk. Ennek folytatásaként a következő évben a Váli-medencét derítettük fel. Jártunk a Velencei-hegységben, a Balaton-felvidéken, a Vértesalján. Célunk az élőlények iránti tiszteletre, környezetünkkel szembeni toleranciára nevelés. A Bakony, a Gaja-völgy világát is megismertük.
 • Évről-évre akciót hirdetünk a megunt húsvéti nyuszik elhelyezésére.
 • Környezeti nevelési munkánk során fogadunk óvodai, iskolai csoportokat az állatotthonban, szívesen tartunk előadásokat, foglalkozásokat. 2007-ben elindítottuk gyerektagozatunkat, jelenleg 5 iskolából és egy óvodából közel 250 tagunk van, a gyerekek minden hónapban állatvédelmi foglalkozáson vesznek részt.
 • Aktív szervezői vagyunk a különböző jeles napok alkalmából tartott városi rendezvényeknek (Madarak és Fák Napja, Föld Napja, Víz Világnapja, Takarítási Világnap). Az Állatok Világnapja alkalmából egész napos, hagyományteremtő rendezvényt szervezünk az állatbarátok részére. Évente rendezői voltnk a Föld Napja alkalmából szervezett Zöld Bálnak.
 • Segítséget nyújtunk a dr. Berkényi Tamás által létesített Vadmadárkórház működéséhez, melynek célja a beteg, sérült vadon élő madarak gyógyítása, majd visszahelyezésük természetes környezetükbe.
 • 1997-2003 között negyedévente megjelentetjtük Zöldövezet című híradónkat, melyben tájékoztattuk az állatbarátokat az állatvédelem aktuális kérdéseiről, munkánkról. Szeretnénk az újságot hamvaiból felébreszteni, on-line formában.
 • Szervezetünk komoly hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre. Ennek elősegítése érdekében 1999-ben 3 napos Környezeti Nevelési Konferenciát tartottunk a megye pedagógusainak. A meghívott előadók elméleti képzést nyújtottak az állatvédelmi törvényről, a zoonózisokról, a tanórán kívüli környezeti nevelés lehetőségeiről, a pályázatírás fortélyairól. A délelőtti képzést vidám hangulatú terepgyakorlat követte. Konferenciánkat sikeresnek tekintjük a visszajelzések alapján. 2008-ban a gyerektagozat záró rendezvényeként egy látványos bemutatókkal egybekötött értékelő konferenciát tartottunk a környezeti nevelési munkáról, neves meghívott előadókkal.
 • Forszírozzuk városunkban a lakótelepi kutyafuttatók kialakítását és a kultúrált állattartás érdekében az ebtulajdonosok körében a kutyaürülék gyűjtő zacskók használatát.
 • Szervezetünk adott otthont 1999 októberében az Állatotthonok II. és 2001-ben az V. Országos Fórumának. Az ország 65 állat- és természetvédő civil szervezetének számos képviselője jelent meg. Fő téma a kóborállatok kérdése volt. A meghívott polgármesterek és jegyzők is véleményt alkottak a kérdésben.
 • 2005-ben megszerveztük az Állatvédő Egyesületek első Egyeztető Fórumát, amelynek célja ezen szervezetek érdekképviselete.
 • 2005-ben német és svájci adományozóink részére támogató fórumot szerveztünk, ahol a helyi önkormányzat képviselőivel is találkoztak, a fórum résztvevőivel ismertettük eddig elért eredményeinket, jövőbeni terveinket.
 • Egyik legnagyobb támogatónk a németországi Tierschutzprojekt Ungarn e.V., az ő segítségükkel és Barbara Töpfer bonni állatvédő támogatásával jelentős fejlesztéseket valósítottunk meg az Állatotthonban 2003-2006 között: macskaház átadása, egyedi kennelsor, állatorvosi egység kialakítása, kölyökkutya elkülönítő kialakítása, kölyökház.
 • A Tierschutzprojekt Ungarn e.V. segítségével működik állatorvosi részlegünk, felújításra került a karantén, melyet fűtéssel is elláttunk.
 • Német támogatóink segítségével oktató szobát, cicaóvodát adtunk át 2008-ban.
 • Önkénteseink segítségével működik honlapunk, az országos honlapon rendszeresen megjelenünk angol és német nyelven is. A Facebook és iwiw közösségi portálokon is jelen vagyunk.
 • Önkénteseink rendszeresen jelen vannak városi és országos rendezvényeken, konferenciákon, bemutatva szervezetünk tevékenységét.
 • 2009 óta vasárnaponként kutyaséták zajlanak az állatotthonban, melyeken rendszeresen 30-40 fő vesz részt.
 • Önkénteseink rendszeresen foglalkoznak az állatokkal, szocializációjukat, örökbe adásukat segítve.
 • 2011-ben indult el a 4Tappancs-Herosz iskola, melynek segítségével az állatotthon lakóit tanítjuk, készítjük fel az új otthonban való minél jobb beilleszkedésre.
 • Német támogatóink, a Hund und Katz Tierhilfe segítségével és egy IBM pályázatnak köszönhetően be tudtuk vezetni a földgázt az állatotthon több épületében.
 • 2017-ben állataink a Dog Garden Kutyaiskola kurzusain tanulhatnak, önkénteseink segítségével.

MUNKATÁRSAINK:

Krepsz Gyöngyi – Telepvezető, HEROSZ Fejér Megyei Szervezetének titkára, Zoológus


Betti – Dolgozó, tőle kérdezhetsz mindent

Tünde – Dolgozó, tőle kérdezhetsz mindent