Szigorúbb bírósági ítéleteket sürget Egyesületünk az állatkínzási ügyekben

Szigorúbb bírósági ítéleteket sürget állatkínzás ügyekben az ország legrégebbi és több menhelyet működtető állatvédő egyesülete

Herosz közlemény

A Herman Ottó Magyar Országos Állat-és Természetvédő Egyesület, mint az ország legrégebben működő és öbb állatmenhelyet fenntartó egyesülete kéréssel fordul a jogalkalmazókhoz.

Közleményünk egy 2020. július 30-án történt bűncselekmény kapcsán született. Orfűn, a Pécsi-tónál egy fiatal férfi családja szeme láttára bement a vízbe, és ott eltörte az egyik hattyú nyakát. Rendőrségi vallomásában arra hivatkozott, hogy idegesítette a madár, ezért támadt rá. Az ügyben még folyik a rendőrségi vizsgálat.

Abban a reményben fogalmazzuk meg kérésünket, hogy ez az ügy végre meghozza az állatbarátok által régóta várt fordulatot, és az ügyet tárgyaló bíróság tényleges letöltendő börtönbüntetést szab ki az elkövetőre.

Úgy ítéljük meg ugyanis, hogy a kegyetlen állatkínzókkal szembeni korábbi eljárásokban a bírói ítéletek túl enyhék voltak. Az esetek döntő többségében csak felfüggesztett börtönre ítélik a vádlottakat, amely – véleményünk szerint – nem visszatartó erejű.

(pl. Tíz hónap  – végrehajtásában két évre – felfüggesztett börtönre ítélte a  Csongrádi Járásbíróság azt a balotaszállási asszonyt, aki autója mögé kötötte, majd kilométereken át vonszolta kutyáját tavaly nyáron. A balotaszállási ügy apropóján 148 állatvédelmi szervezet fogott össze az állatkínzásért kiszabott büntetések szigorítását kérve az ügyben.

Idén nyáron hozott ítéletet a dunaújvárosi bíróság egy nővel szemben, aki egy anyakutya öt kölykét földhöz vágta – halálukat okozva ezzel -, majd késsel megszúrta az anyakutyát. Jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték.

2016 nyarán egy férfi egy 13. kerületi kutyafuttatóban tüzet rakott egy sün tüskéin újságpapírból. Az állat halálra égett. Végül ez az elkövető sem ment börtönbe. …És még hosszan sorolhatnánk.)

Nem tudjuk elfogadni azt a bírósági gyakorlatot, amely az állatkínzókat többségében az alapján menti fel a letöltendő büntetés alól, hogy büntetlen előéletűek. Az ilyen nagy felháborodást kiváltó ügyek sajtó visszhangja, a közösségi oldalakon írt kommentek és személyes beszélgetések tapasztalata alapján úgy látjuk, hogy a társadalomban elég erős már az az elvárás, hogy az állatok életét kegyetlenül kioltó, vagy nekik élethosszig tartó sérülést okozó elkövetők végre ténylegesen is elzárásra kerüljenek.

A HEROSZ több, mint egy évtizede indította el oktató-nevelő programját. Hiszünk a szemléletformálás lehetőségében, erejében. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy azok az emberek, akik gátlás nélkül képesek szenvedést okozni az állatoknak, nem nevelhetők csupán szép szóval. Meggyőződésünk szerint az ilyen elkövetők megfékezése akár későbbi, emberélet elleni cselekményeket is megelőzhet.

Kérjük tehát a jogalkalmazókat, hogy teremtsenek végre precedenst, hozzanak a kegyetlenkedő állatkínzók ellen valóban elrettentő ítéletet.

Továbbá kérjük az ország állatvédő és más civil szervezeteit, magánembereit, hogy –ha egyetértenek velünk- támogassák kérésünket a HEROSZ honlapjára 2020.08.12-én kikerülő közleményünk aláírásával. A kérést az aláírásokkal, egy hónap múlva eljuttatjuk a Kúriának.

A Herman Ottó Magyar Országos Állat-és Természetvédő Egyesület (HEROSZ) elnöksége

Ha Ön is támogatja a kezdeményezést, kérjük, írja alá petíciónkat, melyet 2020. szeptember 15-én, az összegyűlt aláírásokkal eljuttatunk a Kúriához.

Aláírom a petíciót

Az orfűi hattyúgyilkosság beszámolója ITT.